Expositie Sahar Kader

20 mei 2022 t/m 7 juli 2022 | Eemnes

Kosten: Gratis

Mijn naam is Sahar Kader en ik kom van origine uit Bagdad, Irak. In 2003 ben ik naar Nederland gevlucht. De situatie van Oekraïne doet mij terug denken aan de jaren dat wij zelf op de vlucht waren. Hierdoor ben ik “geïnspireerd” om dit te uiten in mijn schilderijen in de hoop dat mensen het perspectief van een vluchteling erin kunnen zien.

Waar en wanneer

• Huis van Eemnes
  • 20 mei t/m 7 juli 2022
  • Gratis

Sahar Kader

Ik woon sinds 2006 met mijn gezin in Eemnes. Als kind vond ik tekenen en knutselen leuk. Als tiener ging ik mijn kunst verkopen en verdiende ik een beetje geld ermee. Dit deed ik door op stenen, T-shirt en tassen te schilderen (dieren, landschappen etc.). Na de middelbare school wilde ik naar de kunstacademie, maar dat mocht niet van mijn vader. Ik heb toen de opleiding biologie gevolgd en werd uiteindelijk docent. Wel volgde ik verschillende cursussen ondertussen in “schilderkunst” en heb ik certificaten behaald. Soms ontving ik een prijs na een expositie.

Vanwege de oorlog ben ik gevlucht en ben ik met mijn gezin terecht gekomen in Nederland. Door alles wat ik heb meegemaakt: de oorlog, het vluchten en het accommoderen in een nieuw land, kon ik jaren lang niet schilderen omdat ik teveel aan mijn hoofd had. Na enkele jaren wonen in Nederland, heb ik mijn rust hervonden en daardoor mijn liefde voor schilderen herpakt. Door de rust en veiligheid heb ik de ruimte kunnen creëren voor mezelf om mijn pijn, verdriet en trauma van het verleden te verwerken door middel van mijn emoties (ook de positieve) te uiten in mijn schilderijen. Mijn gezin, vrienden en kennissen stimuleerden mij enorm om door te gaan en dat gaf mij vertrouwen. In 2018 heb ik meegedaan aan “Kunst en cultuur aan de dijk” en won de jury- en publieksprijs.

De technieken die ik hanteer zijn: meestal het gebruik van rijstpapier en inkt. Maar ik gebruik ook kool, as, jutte en acrylverf. De meeste schilderijen die ik maak zijn huizen/huisje. Huizen symboliseren in mijn optiek een teken van veiligheid en comfort. Dit komt omdat ikzelf jaren lang geen veiligheid en stabiliteit heb ervaren. De situatie van Oekraïne doet mij terug denken aan de jaren dat wij op de vlucht waren. Hierdoor ben ik nogmaals “geïnspireerd” om dit te uiten in mijn schilderijen in de hoop dat mensen het perspectief van een vluchteling erin kunnen zien.

Omdat de oorlog in Oekraïene veel herinneringen bij mij oproept uit de tijd dat ik zelf mijn land moest ontvluchten, doneer ik 40% van de opbrengst van mijn verkochte werken aan het goede doel om de huidige vluchtenlingen te kunnen helpen.

Kijk op Instagram: @kadersahar of e-mail me: kadersahar@yahoo.com.