Expositie Hung Hoang

8 juli 2022 t/m 26 augustus 2022 | Huis van Eemnes

Kosten: Gratis

Hung Hoang wil ons laten zien hoe mooi de polder is. Hung Hoang, geboren in Saigon, Vietnam, in 1956, is een bekende fotograaf geworden in Eemnes. Dat dankt hij aan de Polder van Eemnes, waar hij sinds 2009 bijna dagelijks terug te vinden is op zijn fiets, met zijn camera altijd bij de hand.

Maar nog bekender werd hij door het succes van zijn fotoboek ‘De Eempolder door de ogen van Hung Hoang’, o.a. te koop bij het winkeltje van de bibliotheek. Voor deze expositie heeft Hung vijfentwintig foto’s uitgekozen om die op groot formaat te laten zien. Uitvergroot komen zijn polderfoto’s nog meer tot zijn recht: juweeltjes om aan de muur te hangen, foto’s waarop Hung Hoang dan ook terecht trots is.

Fotograferen is voor Hung meer dan het mooie landschap vastleggen. Het is alles bij elkaar voor Hung. “Fotograferen is voor mij mediteren. Als ik kijk, zie ik hoe speciaal sommige dingen in mijn leven zijn, Als ik een foto maak, dan zie ik mijn emotie. Ik zoek de balans tussen stilte en beweging; ik zie kleuren die ik nog niet eerder heb gezien, de schoonheid van het licht tegen de wolken. Ik zie de stilte en de beweging om mij heen terug in de mensen, de vogels, de koeien. Als fotograaf ervaar ik hoe mooi het leven is ook tegenover de drukte van elke dag. Ik zie de positieve dingen om mij heen.”

Hung vertelt verder: “Spelen met licht, dat is voor mij fotografie. Het gaat mij niet om de techniek. Ik zie niet alleen dat de roos mooi is, maar plotseling valt me op hoe bijzonder het licht erop valt en dan druk ik af voor een foto. Daarom gebruik ik vaak tegenlicht, want dan zie ik andere kleuren, veel meer kleuren dan anders.”

Hij ontdekte de Polder van Eemnes in 2009, toen hij begon te fietsen om zijn conditie te verbeteren. Hij vertelt over deze ontdekking het volgende: “De eerste dertig jaar dat ik hier woonde, wist ik helemaal niks van de polder, maar tijdens het fietsen zie ik hoe mooi die polder is. Wauw, dacht ik, dat wil ik in beeld krijgen.”Met deze expositie kunt u met Hung Hoang mee genieten van zijn Polder van Eemnes.

Hung vertelt: “Ik kom uit Saigon, een grote stad. In het begin dacht ik hier nog. Eemnes is maar een klein dorp met een paar duizend mensen. Het leek me toen saai. Nu weet ik beter, nu vind ik het jammer dat ik de polder niet veel eerder gezien heb. Ik denk dat ook veel mensen uit Eemnes de polder niet goed kennen. Ze komen er weinig. Ik zie de polder anders dan jullie, die het van jongsaf aan gewend zijn. Dat komt ook, omdat ik uit een andere cultuur kom, uit Vietnam, een land met een heel ander landschap. Ik wil jullie laten zien hoe mooi jullie polder is.”

Het fotoboek van Hung Hoang lenen?