Tegenlicht Meet Up

Tegenlicht Meet Ups in het Gooi

Vanaf dinsdag 10 september zal er wekelijks op dinsdagavond gelegenheid zijn om na te praten over de VPRO Tegenlicht uitzending van de zondag ervoor. Ook worden er interessante sprekers uitgenodigd, waarmee het onderwerp dieper verkend kan worden.
De locatie is afwisselend De Groene Afslag in Laren en Bibliotheek Gooi en meer, vestiging Bussum.

22 oktober - Houtbouwers

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2050 in Nederland meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. Maar met onze huidige manier van bouwen (voornamelijk met beton) overschrijdt dat milieunormen. Biedt bouwen met hout de oplossing?

Lees meer en praat mee

woensdag 30 oktober - De grote dataroof

Harvard-professor Shoshana Zuboff schreef een monumentaal boek over de nieuwe economische orde: The Age of Surveillance Capitalism. In deze uitzending van VPRO Tegenlicht trekt Zuboff de sluiers weg van Google en Facebook, en onthult een genadeloze nieuwe fase van het kapitalisme waarin niet natuurlijke hulpbronnen, maar de burger zelf als grondstof fungeert. Hoe kunnen burgers de zeggenschap over hun data terugkrijgen?

Lees meer en praat mee

5 november - Hongkongs nieuwe helden

Een intieme kennismaking met de jonge actievoerders in Hongkong, die nu al zes maanden strijden tegen het machtige China. Met een indrukwekkend uithoudingsvermogen zetten zij succesvol nieuwe middelen en tactieken in om de toekomst van hun stad veilig te stellen. Wat kunnen wij van ze leren?

Lees meer en praat mee

12 november - Matchmakers in migratie

Hoe een Turks-Koerdische migrant, door samenwerking met andere migranten, de VS verovert met zijn yoghurtmerk en daarmee het internationale bedrijfsleven een gouden idee aanreikt. Het voorbeeld van zijn zuivelfabriek Chobani laat zien hoe bedrijven in de staat New York overleven dankzij de economische bijdrage van nieuwkomers.

Lees meer en praat mee