Terugkijken online lezing

Online lezingen

De maand maart staat in het teken van boeken! Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren organiseerde Bibliotheek Gooi en meer samen met Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en het Autisme Info centrum Hilversum een online lezing rond het thema autisme met Judith Visser. Op deze pagina kun je de online lezing van Judith Visser op 27 maart terugzien.

Judith Visser
Judith Visser (1978) is geboren in Rotterdam en schreef tot op heden twaalf boeken en een reeks korte verhalen. In 2006 verschijnt haar debuut Tegengif, waarvan de eerste druk binnen een week was uitverkocht. Haar laatste boek is Zondagsleven, waarin ze haar eigen jeugd beschrijft en een vervolg op de bestseller Zondagskind.

Syndroom van Asperger
Judith kwam er op volwassen leeftijd achter dat ze het syndroom van Asperger heeft. Dat verklaarde veel, bijvoorbeeld waarom ze wel op haar derde al kon lezen en schrijven, maar niet kon praten, waarom ze zich bij dieren meer op haar gemak voelt dan bij mensen en waarom zij letterlijk ziek werd van verjaardagsfeestjes. Door haar ervaringen weet ze de zintuigelijke waarnemingen van een jong meisje en een jonge vrouw met Asperger op grandioze wijze in tekst te vangen.

Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen, en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen… Zondagsleven is herkenbaar, meeslepend en ontwapenend; een authentieke roman over je weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.

Hulphonden voor Autisme
Judith woont in Rockanje aan zee. Ze is samen met haar wolfhond Yuriko ambassadeur van Hulphonden voor Autisme. Wil je haar artikel over haar, en over wolfhonden in het algemeen lezen? Ga dan via onderstaande link naar de website van Judith Visser.

Bekijk ook: Ontmoet Schrijvers Online
Ontmoet Schrijvers Online is een initiatief van 7 bibliotheken en Probiblio waarbij de biebs online bekende schrijvers ontvangen. Een lokale interviewer vraagt hen het hemd van het lijf en na het interview kunnen deelnemers zelf vragen stellen.

Voor de bibliotheken een mooie gelegenheid om schrijvers én boeken in het zonnetje te zetten en hun leden ondanks de blijvende coronamaatregelen te betrekken bij hun bibliotheek. Op het YouTube-kanaal kun je alle interviews terugkijken.

Lezing Judith Visser

Digitale Schrijversontmoeting met Judith Visser over Zondagsleven.

Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april 2021 vindt de NVA Autismeweek plaats met als thema: Prikkels! De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) rond Wereld Autisme Dag (2 april).

Bibliotheek Gooi en meer organiseert samen met Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en het Autisme Info centrum Hilversum een online lezing rond het thema met Judith Visser. Deze lezing wordt gratis aangeboden.

 

Onderaan de pagina kun je de antwoorden lezen op de gestelde vragen die Judith tijdens het interview niet meer kon beantwoorden.

 

 

Nederlandse Vereniging Autisme (NVA)

Samenwerking
In samenwerking met het Autisme Info Centrum Hilversum (AIC)Het Autisme Info Centrum Hilversum is het informatie- en documentatiecentrum voor mensen met autisme, (groot)ouders en partners van mensen met autisme en wordt bemand door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn ouders en/of partners van mensen met autisme, dus ervaringsdeskundigen en géén hulpverleners. Het Autisme Info Centrum is een vast onderdeel van de Nederlandse Vereniging Autisme (NVA).

 • Zondagsleven

  Judith Visser

  Een jonge vrouw probeert ondanks haar autisme haar weg te zoeken in het leven, maar de vele prikkels en misverstanden zorgen ervoor dat dit niet steeds loopt zoals ze zou willen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zondagsleven

 • Zondagskind

  Judith Visser

  Een jong autistisch meisje, dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig toen nog weinig over autisme bekend was, vertelt over hoe ze haar jeugd beleeft.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zondagskind

Vragen bij de lezing 1-4

1. U heeft 13 boeken geschreven , in mijn ogen bent u nog aardig jong, dus ja mijn vraag is hoelang het schrijven van een boek duurt.
In het verleden schreef ik thrillers, en daar deed ik ongeveer een jaar over. Nu ik romans schrijf doe ik 2 a 3 jaar over een nieuw boek. 
Ik ben overigens 43, en mijn eerste boek verscheen toen ik 28 was, dus het valt allemaal best mee. :)

2. Heb je begeleiding of therapie gehad toen uit de test ASS kwam?
Nee. Dit is wel aangeboden, maar ik heb er geen gebruik van gemaakt. Ik wil altijd alles graag zelfstandig doen, ook al besef ik dat iedereen wel wat hulp kan gebruiken en ik zelf dus waarschijnlijk ook.


3. Op welk moment in je leven heb je je laten diagnostiseren op ASS en was er voor jou een specifieke aanleiding voor?
Ik was 36 en de aanleiding was dat het mij maar niet lukte om mijn rijbewijs te halen. Ik raakte telkens compleet overprikkeld in het verkeer. 

4. Heb je ook zo’n sterk geheugen, dat alles zo goed onthoud? Alle details en dergelijke? Ik heb dat zelf wel als autist en ik heb het gevoel alsof dat door mijn autisme komt. Ik denk zelf dat het komt doordat het leven en de gebeurtenissen zo hard en fel binnenkomt. Dat het soms bijna als een trauma impact heeft in mijn hersenen. Herken je hier iets van?
Ik heb zelf allerlei jeugdherinneringen en ervaringen die ik zo makkelijk terug kan halen terwijl mensen om mij heen zo ver niet terug kunnen. Ja, ik heb ook een extreem geheugen. En ik ervaar dat op precies de manier zoals jij hier beschrijft! 

 

Vragen bij de lezing 5 - 10

5. Hoe voel je je bij kaarslicht? Lukt dat beter?
Alleen als het niet te dichtbij staat, en als het niet flikkert. Als ik in een restaurant ben en er staat een kaars op tafel dan blaas ik hem altijd uit. :)

6. Heb je een tip voor mensen die werken met kinderen met autisme? (welke vaardigheden aanleren, manier van benaderen).
Ik denk dat humor altijd helpt, samen lachen om dingen helpt gigantisch goed om situaties te relativeren. En ontdek waar het kind goed in is, zodat je daar de nadruk op kunt leggen.

7. Hoe reageer jij en je honden op vuurwerk?
We vinden het allemaal verschrikkelijk. Ik begrijp niet wat mensen leuk vinden aan zulke harde knallen.

8. Waarom heb je je eigen naam niet gebruikt in het boek?
Omdat ik de overige mensen ook andere namen heb gegeven (ivm privacy) en ik vond dat ik die lijn dan moest doortrekken en mezelf ook een andere naam moest geven. Alleen de dieren hebben hun eigen naam gehouden.

9. Krijg je een hulphond vergoed als je autisme hebt?
Niet altijd. Ik weet wel dat je soms bij je gemeente een soort subsidie kunt aanvragen. Maar meestal werken mensen met crowdfunding om het geld bij elkaar te krijgen.


10. Om de meer positieve kanten van autisme te lezen, kan ik het boek van Vera Helleman aanraden, De kracht van autisme. Ze maakt onderscheid tussen ASS en autisme. De verstoring, en gewoon een andere bedrading hebben met potenties. Zij heeft ook zelf autisme.
Dankjewel voor de tip!