De Dementheek

Seniorenmarkt 29 september

Wil je zo lang mogelijk zelfredzaam blijven? Op woensdag 29 september organiseert Bibliotheek Gooi en meer in de bibliotheek van Loosdrecht de seniorenmarkt.

De seniorenmarkt geeft je informatie over zelfstandig blijven deelnemen aan de wereld om je heen. Er zijn lezingen, demonstraties en kraampjes met tips over gezondheid, wonen, zorg, welzijn en vitaal blijven. Je kunt informatie krijgen van onze maatschappelijke partners van o.a. Passend Lezen, Visio, Automaatje, Seniorweb, Stichting MEE, de King Arthur Groep en de gemeente Wijdemeren. Ook is er muziek en een tentoonstelling over dementie.

Om 10:00 uur vindt de opening plaats, met een opening van burgemeester Crys Larson en bibliotheekdirecteur Marian BuvelĂ´t. Dan wordt ook de Dementheek geopend.

De Seniorenmarkt vindt plaats op woensdag 29 september van 10:00-13:00 in de Bibliotheek Loosdrecht op Tjalk 41.
Aanmelden is niet nodig!

De Dementheek

De Dementheek is de plek in Bibliotheek Gooi en meer waar veel informatie te vinden is over dementie. Naast informatie zijn er ook boeken en spelactiviteitenmaterialen te leen.

De Dementheek is onmisbaar voor mensen met dementie, of zij nou thuis of in een zorginstelling wonen. Maar niet alleen mensen met dementie worstelen met de vraag hoe je hier mee omgaat. Dat geldt ook zeker voor hun naaste omgeving. De Dementheek is even goed voor hen, of ze nou een dierbare, zorgverlener of mantelzorger zijn.

Materialen
In de Dementheek zijn boeken te vinden over geheugenproblemen, zorg voor mensen met dementie, (foto)boeken over vroeger, met onderwerpen die herinneringen oproepen.

Er zijn ook spellen te vinden in de Dementheek, die kunnen worden ingezet om op een leuke manier te communiceren met mensen met dementie. De meeste spellen zijn erop gericht om herinneringen op te kunnen halen.

Opening en informatie Dementheek

De vestiging Bussum heeft een Dementheek, de openingstijden van de vestiging vindt je hier. Vanaf oktober 2021 is er ook een Dementheek in Loosdrecht en Eemnes.

Opening Dementheek Eemnes
16 september 2021 van 10:00-12:00 uur.

Vanuit Alzheimer Nederland, verzorgt dhr. Cees Croes een presentatie. Daarna geeft Albert ten Napel een lezing over elektronische hulpmiddelen die bij kunnen dragen aan het langer thuis wonen van beginnend dementerenden.

Opening Dementheek Loosdrecht
29 september 2021 10:00-13:00 (lezing rond 10:30)

Als onderdeel van de seniorenmarkt in Loosdrecht wordt de dementheek geopend met een lezing van Dhr Croes.

Alzheimer Nederland

Waarom

Waarom doet Bibliotheek Gooi en meer dit?

Een op de vijf mensen krijgt in zijn/haar leven te maken met een vorm van dementie. In Nederland hebben 270.000 mensen een vorm van dementie en de verwachting is dat dit aantal aanzienlijk zal toenemen.

70% van de mensen met dementie woont thuis. Dit roept vragen op bij diegene die in het beginstadium zijn van de ziekte en hun directe omgeving. Op welke manier kunnen dementerende mensen zo lang mogelijk de eigen regie behouden en kunnen zij deelnemen aan de maatschappij.

Het is enorm belangrijk dat er voldoende informatie is te verkrijgen hoe je met dementie om kunt gaan. De doelgroep vraagt om een specifieke benadering, iets wat met behulp van de materialen uit de Dementheek een stukje makkelijker wordt.