(Online) jeugdtips

Kunstles met Grote Broer

Op de website van Grote Broer kunsteducatie staan gratis lesopdrachten voor thuis. De lesopdrachten sluiten aan bij de standaard vakken op school en zijn écht gericht op de gezinssituatie. Elke opdracht is geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Het hele gezin kan er tegelijkertijd mee aan de slag!

Meester Jaap

Ben je ook zo’n fan van de boeken van Meester Jaap? Of ken je hem misschien nog niet, maar mis je school een heel klein beetje? Jacques Vriens is de schrijver van de populaire kinderboeken van Meester Jaap, hij leest ze zelf voor op zijn youtubekanaal.

Woesj

Woesj is een leerlijn creatief schrijven. Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? En hoe zet je je gedachten op papier? Met behulp van de 8-delige podcasts leer je om gekke dingen te doen met je pen! Elke vrijdag volgt er een nieuwe aflevering.

Leuke digitale lessen en ontspannende activiteiten

Op de website van Grote Broer kunsteducatie staan gratis lesopdrachten voor thuis. De lesopdrachten sluiten aan bij de standaard vakken op school en zijn écht gericht op de gezinssituatie. Elke opdracht is geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Het hele gezin kan er tegelijkertijd mee aan de slag!

Op de website van de Jeugdbibliotheek staan een heleboel verschillende activiteiten:

van voorleesfilmpjes (ook interactief: waarbij je vragen moet beantwoorden over het verhaal voor het verder gaat), tot leeslijsten, e-books en luisterboeken, meeleesfilmpjes (met tekst en voorlezen) en van alles rondom werkstukken en spreekbeurten incl. boekentips, filmpjes en informatie.

BoekenBingo

Meedoen aan Boekenbingo is leuk omdat je wordt uitgedaagd veel boeken te lezen, daar recensies over achter te laten om vervolgens echte bingo te hebben en prijzen te winnen. Leuk voor leerlingen, maar ook zeker een speelse uitdaging voor leerkrachten om meer boeken te lezen die aansluiten bij jouw groep!

Junior Einstein

Via junioreinstein.nl kunnen kinderen uit groep 4 t/m 8 in het primair onderwijs oefenen voor de volgende vakken: rekenen, taal, verkeer, tafels, aardrijkskunde, natuur & techniek, levensbeschouwing, begrijpend lezen, geschiedenis en topografie. Toegang tot de oefensite is eenvoudig: een kind kan met de gegevens van de eigen biebpas inloggen op deze website en vervolgens oefenen. Doelgroep: 7-12 jaar

Verzamelsite van online leesboeken

Op de website Voorleesgids vind je een verzameling van online lees- en luisterboeken op verschillende niveaus, met links erbij waar je dit kunt vinden. Een handig overzicht om digitale boeken te zoeken die passen bij jouw leesniveau!

Wifi

KPN is een actie gestart voor leerlingen die thuis geen wifi hebben. Je kunt je aanmelden via onderstaande link: 

Superboek

Lezen is leuk! Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden.

BiebBoys

Kasten vol boeken maar geen kinderen om ze te lezen. Ook de boeken zijn zich aan het vervelen. Maar gelukkig zijn daar: de BiebBoys! Samen met jou zetten ze de bibliotheek op stelten. Iedere schooldag nemen ze je in een filmpje mee de bieb in en hebben ze een toffe uitdaging voor jou! Voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De koninklijke Kentalis verzorgt een versie met gebarentolk.

Houd jij ook van puzzelen, of van gedichten? Of van allebei?

Met de gratis app Puzzling Poetry Schatkist (downloaden via je app store) krijg je een gedicht op je scherm dat je zelf met gekleurde blokjes in elkaar moet puzzelen. Als je alles goed gepuzzeld hebt, kun je het gedicht lezen! Puzzling Poetry is vanaf 12+ en Puzzling Poetry Schatkist is vanaf 8+.

Huisarrest - een spannende voorleesserie

Elke dag verschijnt er een nieuw aflevering. Het gaat over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De tiendelige serie is geschreven en wordt voorgelezen door tien bekende kinderboekenschrijvers. De serie is een raamvertelling, geïnspireerd op de Decamerone van Boccaccio.

De waanzinnige podcast

Dé podcast over kinderboeken. Voor en door kinderen! Korte afleveringen die leuke leesinspiratie kunnen opleveren en kinderen leren om te vertellen over boeken en je mening daarover. Podcasts zijn te beluisteren via spotify, podcast-app of de website:

Luister eens een boek

De LuisterBieb is altijd gratis voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bieb. Als je wel lid bent heb je toegang tot alle boeken, anders tot een selectie.

Grote Vriendelijke Podcast (GVP)

Jeugdliteratuur wordt besproken door schrijvers te interviewen, leuk voor oudere kinderen. Podcasts zijn te beluisteren via spotify, podcast-app of de website:

Bereslim

Leuk voor kinderen (kleuters) die taal leren, met o.a. voorleesfilmpjes, letterspelletjes en spelletjes voor taalaanpak. Nu gratis met de code Bieb2020.

De voorleeshoek is tijdelijk gratis voor iedereen.

Hierop staan voorleesfilmpjes van een heleboel boeken, in 3 leeftijdscategorieën voor kinderen van 0-10 jaar, maar je kunt ook zoeken op thema.

Julius Zebra

Leer hoe je Julius Zebra kunt tekenen, help Vinnie om Flos te vinden, ontdek of jij een reptielenexpert bent, lees een hoofdstuk uit de leukste kinderboeken, en nog véél meer doedingen en tips om verveling buiten de deur te houden. Misschien ontdek je zelfs wel je nieuwe lievelingsboek met onze leestips!

Studio Klokhuis

Hier vind je (behalve dat eerste leuke project waar de pagina mee opent) nog veel meer bouwprojecten, proefjes, spelletjes en bijvoorbeeld “hoedoejedatjes”. Wat dat zijn?

Weet jij het thema van de kinderboekenweek nog: ‘Reis mee’?

Misschien heb je toen al leuke activiteiten gedaan rondom dit thema. Alle juffen en meesters krijgen namelijk leuke tips voor knutsel- en doe-activiteiten, maar die zijn nu ook beschikbaar voor alle kinderen die thuis zijn!