(Online) tips voor scholieren

Jeugdbibliotheek

Op de website van de Jeugdbibliotheek staan een heleboel verschillende activiteiten: leeslijsten, e-books en luisterboeken en van alles rondom werkstukken en spreekbeurten, inclusief boekentips, filmpjes en informatie.

Ga naar jouw leeftijdscategorie


Lezen

Lezen voor de lijst

Zoek je een boek voor school? Doe de niveautest en vind het boek, e-book of luisterboek dat bij je past!

Ga naar jouw leeftijdscategorie

Vlogboek

In zijn nieuwste serie van vijf video’s behandelt Jörgen van Vlogboek verschillende vragen die iets met lezen te maken hebben. Het wordt een ontdekkingstocht langs feiten, hardnekkige mythes en interessante weetjes. Van middeleeuwse auteurs naar schrijvende computers.

Naar de video's

Why I Love This Book

Hier vind je alleen maar positieve boekentips, van lezers en schrijvers, in video’s van één minuut.

Naar de video's

A Bookworm Life

Sacha is een echte BOOKWORM. Via haar Nederlandstalige booktube kanaal deelt ze haar gedachtes en meningen over boeken. Ze hoort ook graag die van jou!

Naar de video's

Booksandquills

De Nederlandse Sanne woont en werkt in Londen. Op haar Engelstalige YouTubekanaal Booksandquills vlogt ze over boeken, taal, de uitgeverswereld, Londen, reizen en levenslessen.

Naar de video's

The Book Leo

Op het Engelstalige YouTubekanaal The Book Leo vlogt Leonie over haar favoriete boeken, maar ook over de boeken die ze juist niet zo goed vond!

Naar de video's

Sabine's Book Nook

Op haar Engelstalige YouTubekanaal Sabine's Book Nook komen al haar favoriete boeken voorbij.

Naar de video's


Voor docenten

HipHop & Je Leest

Kunnen Ronnie Flex, Josylvio, Noname en Kendrick Lamar je op weg helpen in de vakken Nederlands, Engels, geschiedenis, maatschappijleer, beeldende vorming en natuurlijk muziek? Voor alle nieuwsgierige jongeren, leerkrachten, ouders en bibliothecarissen, ontwikkelde Hiphop in je Smoel in samenwerking met de bibliotheek een unieke lesmethode. Deze is in zijn geheel gratis te downloaden!

Naar het lesmateriaal

Leeslijsten NBD Biblion

Omdat we midden in de coronacrisis zitten, stelde NBD Biblion een leeslijst samen die op dit thema aansluit. Inmiddels is er een tweede leeslijst beschikbaar, die in het teken staat van 75 jaar vrijheid. De verschillende titels kunnen dienen als aanvulling op lessen of op de bestaande leeslijst.

Naar de leeslijsten

75 Jaar Vrijheid verhalenbundel

Onlangs verscheen Ondergedoken als Anne Frank. Verhalen van Joodse Kinderen in de Tweede Wereldoorlog van Marcel Prins en Peter Henk Steenhuis. De bundel dateert van 2011 en is nu opnieuw uitgebracht als een speciale uitgave in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Het boek kan door docenten worden gebruikt bij de lessen burgerschap en Nederlands. Voor hen is er een handreiking met lessuggesties. Voor leerlingen is het boek ook als luisterboek en e-book beschikbaar.

Naar Ondergedoken als Anne Frank

Anne Frank videodagboek

Op zoek naar een nieuwe manier om Anne Franks levensverhaal aan jongeren te vertellen, ontwikkelde Every Media in samenwerking met de Anne Frank Stichting het Anne Frank videodagboek: een online videoserie op YouTube die gebaseerd is op het dagboek van Anne Frank. Hierbij is gratis lesmateriaal ontwikkeld, zodat docenten de afleveringen van het Anne Frank videodagboek in een les, ook op afstand, kunnen inzetten.

Naar het videodagboek

Boekenweek Live!

Tijdens de Boekenweek bezochten Annejet van der Zijl en Karin Amatmoekrim de OBA in Amsterdam, net als tientallen leerlingen. Ze gingen onder leiding van Tim Hofman in gesprek over het boek Sonny boy van Van der Zijl, en toonden de creatieve reacties die zij daarop hadden. Op de website van de Boekenweek kijk je de uitzending terug en is lesmateriaal te vinden. Ook download je gratis de 3PAK, een bundel van drie korte verhalen ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren 2019.

Naar de Boekenweek

Kort

Jeugdboekenschrijver Tanja de Jonge schreef het boek Kort, 14 korte verhalen met creatieve lesideeën voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens deze coronacrisis zijn vier verhalen gratis te downloaden.

Naar het lesmateriaal

Podcast VO Leest!

Podcast over lezen in het voortgezet onderwijs. Voor docenten Nederlands, over jongeren en boeken. VO leest! is een podcast van Het Leesbureau, waarin John Schrijnemakers in gesprek gaat met spraakmakende docenten in het vak.

Naar de podcast


Kunst & cultuur

Online musea

Ook de musea zijn momenteel gesloten. Maar kunstliefhebbers hoeven zich niet te vervelen, dankzij Google Arts & Culture. Dit kunstproject laat je online meer dan 1200 musea en andere culturele plekken over de hele wereld bezoeken.

Naar de musea

Rijksmuseum

Wist je dat het Rijksmuseum zijn collectie grotendeels gedigitaliseerd heeft? Schilderijen van Rembrandt en Vermeer, de Haagse school en andere collecties kunnen bekeken worden via het internet. Voor achtergronden en uitleg van experts van het Rijksmuseum kun je ook luisteren naar hun podcast.

Naar het Rijksmuseum

IDFA

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) heeft op haar website zo’n 300 documentaires staan die nu gratis online te zien zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer in het aanbod? Bekijk dan het lijstje met tips speciaal voor middelbare scholieren!

Naar de documentaires

Theaterflix

Theaterflix is het theater-alternatief voor Netflix. Speciaal in deze periode zijn er een aantal gratis te bekijken theaterstukken, bijvoorbeeld Ontspoord (15+). Ontspoord is een voorstelling met de adem van een popconcert. 'Nergens' is een troosteloos stadje waar de mijn is gesloten. Er wordt maar naar één ding uitgekeken; de trein van 19.30 uur.

Naar de voorstelling


Corona

Corona uitgelegd

Wat is een corona eigenlijk? En hoe werkt een virus precies? Waarom helpt ontelbaar vaak je handen wassen, die anderhalve meter afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven? De Nationale Wetenschapsagenda maakte in samenwerking met Erasmus MC, Hogeschool Utrecht en het RIVM een reeks animaties om het uit te leggen.

Bekijk de animaties

Feit of fake

Hoe check je of de coronaberichten die je leest waar zijn?

Naar Nieuwscheckers

De Kleinste Privacy Show

Jeroen en Sander houden zich druk bezig met onze digitale privacy. Deze keer: ‘Phishing, wat is dat en wat kun je ertegen doen?’ Zo kreeg Sander laatst maar liefst 2 NL-alerts. En om te zien hoe ‘alert’ jij bent, wordt jouw kennis ook nog even getest middels een quizje!

Naar de show

Benieuwd naar je eigen kennis over online privacy?

Doe het quizje!