VoorleesKrachten

plaatje bij voorleeskrachten

Voorlezen: de kracht van het samen genieten van verhalen en gedichten

VoorleesKrachten zijn vrijwilligers die met regelmaat voorlezen in woonzorghuizen en locaties voor dagbesteding voor ouderen.

Het betreft zowel voorleesactiviteiten voor ouderen in woonzorghuizen, poëzievoordrachten en interactieve voorleesvoorstellingen als voorleesactiviteiten voor mensen met dementie.

De seniorenspecialisten van de drie samenwerkende bibliotheekorganisaties, Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, Bibliotheek Gooi en meer (Eemnes, Gooise Meren en Wijdemeren) en Bibliotheek Hilversum, coördineren het werk van de vaste groep vrijwillige VoorleesKrachten. De voorleesactiviteiten komen tot stand in samenwerking met de activiteitenbegeleiders van de woonzorghuizen en locaties voor dagbestedingen. Het team VoorleesKrachten maakt gebruik van de speciaal samengestelde en gevarieerde collecties van de bibliotheken. 

Bij de video hieronder:

Het is een stukje opname van de zangtraining die de VoorleesKrachten gevolgd hebben bij Judith Kamerman in Bussum. Waar het voorlezen soms moeilijk wordt bij mensen met dementie, is zingen een mooie aanvulling om in contact te komen met deze mensen. En dan vooral bekende melodietjes, liedjes die men van vroeger kent. Een gevoel van gezellig samen zijn krijgt men hierdoor.
Ook is er gefilmd bij woon-zorgcentrum de Kuijer in Nederhorst den Berg, waar Paula Holster (met microfoon) samen zingt met de mensen van de groep van de dagactiviteiten op de donderdagmiddag. 

Neem contact op met de seniorenspecialist van uw bibliotheek

In goed onderling overleg wordt, afhankelijk van uw wensen, een programma opgesteld. Daarin wordt aangegeven hoe vaak, wanneer en door wie wordt voorgelezen. Regelmatig worden de ervaringen uitgewisseld.

Voor Huizen, Laren en Blaricum:

Voor Ankeveen, Eemnes, Kortenhoef, Loosdrecht, Muiden, Muiderberg en Nederhorst den Berg:

Voor Bussum en Naarden:

Voor Hilversum:

 

VoorleesKrachten zoekt vrijwillig(st)ers

VoorleesKrachten zijn mensen die als vrijwilliger regelmatig verhalen, romans of poëzie aan ouderen willen voorlezen. Wat kan een VoorleesKracht verwachten:

  • een gezamenlijke, vakkundige training voor de vrijwilligers
  • een bibliotheekabonnement, voor u zelf, maar ook om gebruik te maken van de collecties op maat en een vrijwilligerscontract
  • overleg tussen vrijwilligers, activiteitenbegeleiders en bibliotheekmedewerkers waarin ervaringen en informatie worden uitgewisseld
  • jaarlijkse bijeenkomst van de bibliotheek vrijwilligers

Belangstellenden kunnen voor meer informatie en/of aanmelding contact opnemen via: